logo
当前位置:首页 > 高考真题 > 正文

2015高考真题——英语(新课标II卷)Word版含答案

2019-11-04 01:06:24

2015年普通高等学校招生全国统一考试
英语
     本试卷分第Ⅰ卷(选择题)和第Ⅱ卷(非选择题)两部分。考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。

第Ⅰ卷
注意事项:
     1. 答第Ⅰ卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。
     2. 选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。不能答在本试卷上,否则无效。

第一部分   听力(共两节,满分30分)
   做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
    听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
例:How much is the shirt?
   A. £19.15               B. £9.18                C. £9.15 
答案是C。
1.What te is it now?
 A. 9:10                    B. 9:50                C. 10:00


2.What does the wo tk of the weather?
 A. It's nice                 B. It's warm            C. It's cold
3.What will the  do?
 A. Attd a meetg          B. Give a lecture        C. Leave his office
4.What is the wo's opion about the course?
 A. Too hard                 B. Worth tg         C. Very easy
5. What does the wo t the  to do ?
A. Speak louder     B. Apologize to her.      C. Turn off the radio.

第二节  (共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. How long did Michael stay  a?
A. Five days.      B. One week.     C.Two weeks.
7. Where did Michael go last year?
A. Russia.         B. Norway.       C. dia.

听第7段材料,回答第8、9题
8.Whet food does Sally like?
.            B.Fish.          C.Eggs.
9.What are the speakers gog to do?
A.Cook ner.         B.Go shoppg.         C.Order dishes.

听第8段材料,回答第10至12题.

10.Where are the speakers?
 a hospital.         the office.   C.At  home.
11. is the report due ?
A.Thursday.          B.Friday.        ext Monday.
12.What does George suggest Stepie do with the report?
prove it.
d it  later.
C.Leave it with .
听第9段材料,回答第13至16题。
13.What is the probable relationship bet the speakers?
   A.Salesperson d customer.
   B.Homeowner d er.
   C.Husd d wife.
14.What d of apartt do the speakers prefer?
  A.One with two bedrooms.
  B.One without furniture.
  C.One near a market.
15.How much rt should one pay for the one-bedroom apartt?
  A.$350             B. $400          C. $415
16.Where is the apartt the speakers would like to see?
  A.On Lake Street    B.On Market      C.On South Street.

听第10段材料,回答第17至20题。
17.What pertage of the world's tea exports go to Brit?
   ost 15%      B.About 30%       C.Over 40%
18.Why do tea taster taste tea with milk?
   ost British people drk tea that way.
  
  B.Tea tastes much better with milk.
   C.Tea with milk is healthy.
19.Who suggests a price for each tea?
   A.Tea tasters.
   B.Tea exporters.
   C.Tea compies.
20.What is the speaker tg about?
   A.The life of tea tasters.
   B.Afternoon tea  Brit.
   C.The London Tea Trade tre.

第二部分  阅读理解(共两节,满分40分)
第一节(共15小题:每小题2分,满分30分)
     阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
A
  My  color television has giv me notg but a headache. I was able to buy it a little over a year ago  because I had my relatives give me money for my birthday stead of a lot of clothes that wou't fit. I let 
a salesclerk fool me to buyg a discontued model, I realized this a day late, I saw newspaper advertists for the set at sevty-five dollars less t I had paid,The set worked so beautifully  I first got it home that I would keep it on until stations sed off  for the night, Fortunately, I 't got y nels shog ight movies or I would never have gott to bed.
    T I started developg a pro with the set that volved static (静电) noise. For some reason, cert shows switched to a coercial, a loud noise would sound for a few seconds. Gradually, this noise  to appear durg a show, d to get rid of it, I had to ge to other nel d t ge it back. Sometes this tique would not work, d I had to pick up the set d shake it to rove the sound. I actually  to build up my arm muscles(肌肉) sg my set.
     neither of these methods roved the static noise ,I would sit helplessly d wait for the noise to go away. At last I ded up hittg the set with my fist, d it stopped worg altogether y trip to the repair shop cost me $62, d the set is worg well now,but I keep expectg more trouble.

21. Why did the author say he was fooled to buyg the TV set?
A. He got  older model t he had expected.
B. He cou't return it  it was bro.
C. He could have bought it at a lower price.
D. He failed to d y movie shows on it.
22.Which of the follog  best replace the phrase"sed off" Paragraph 1?
ded all their progrs
B.provided fewer nels
ged to coercials
D.showed ight movies
23. How did the author ally get his TV set worg ?
A. By sg d hittg it.
B. By turng it on d off.
C. By switg nels.
D. By havg it repaired.
24. How does the thor sound  tg the story ?
A. Curious
B. xious
C. Cautious
D. Humorous

B
  Your house may have  effect on your figure . Experts say the way you des your home could play a 

role  whether you pack on the pounds or keep t off . You  make your viront work for you stead of st you . Here are some ways to turn your home to part of diet p.
   Op the curts d turn up the lights . Dark vironts are more likely to courage overeatg , for people are oft less self-conscious(难为情) they're  poorly lit placesd so more likely to eat lots of food . If your home doesn't have ough dow light , get more ps d flood the place with brightness.
   d the colors . Research suggests warm colors fuel our appetites .  one study , people who ate meals  a blue room consumed 33 pert less t those  a yellow or red room . Warm colors like yellow make tood appear more appetizg , while cold colors make us feel less hungry . So  it's te to rept , go blue.
  Don't forget the clock-or the radio. People who eat slowly td to consume about 70 fewer calories(卡路里) per meal t those who rush through their meals.  keepg track of the te, d try to make ner last at least 30 utes, d while you're at it, actually sit down to eat. If you need some help slog down , turn on relaxg music. It makes you less likely to rush through a meal.
  Downsize the dishs, Big servg bowls d plates  easily make us fat. We eat about 22 pert more  usg a ch plate stead of a ch plate.  we choose a large spoon over a smaller one ,total take(摄入) jumps by 14 pert. d we'll pour about 30 pert more liquid to a short, wide glass t a tall, sny glass.

25.The text is especially helpful for those who care about_______.
       A. their home comforts
B. their body shape
C. house buyg
D. healthy diets
26.A home viront  blue  help people_________.
A.digest food better
B.reduce food take
C.burn more calories
D.r their appetites
27.What are people advised to do at mealtes?
A.Eat quickly.
B.Play fast music.
C.Use smaller spoons.
D.Turn down the lights.
28.What  be a suitable title for the test?
A.Is Your Hourse g You Fat?
B.Ways of Servg ner
C.Effects of Self-Consciousness
D.Is Your Home viront Relaxg?

C
  More stuts t ever cefore are tg a gap-year (间隔年)before gog to university.It used to be called the "year off" bet school d university.The gap-year poon orated(起源) with the months left over to Oxbridge appts bet trce exs  Novber d the start of the next ic year.
    This year, 25,310 stuts who have accepted places  higher education stitutions have put off their try until next year, accorg to statistics on university trce provided by University d College issions Serbice(UCAS).
  That is a record 14.7% crease  the number of stuts tg a gap year. Tony s from UCAS  said that the statistics are good news for everyone  higher education. "Stuts who take a well-pned year out are more likely to be stisfied with, d complete, their chos course. Stuts who take a gap year are oft more mature d responsible," he said.
  But not everyone is happy. O es, the prest of the National Union of Stuts(NUS), argued that the crease is evce of stut had ship - young people are g forced to earng money before isg their education. "New stuts are now aware that they are likely to leave university up to £15,000  debt. It is not surprisg that more d More stuts are tg a gap year to earn money to support their study for the degrUS statistics show that over 40% of stuts are forced to work durg  term te d the figure creases to 90% durg vacation periods,"he said.

29. What do we learn about the gap year from the text?
  A. It is flexible  gth.
  B. It is a te for relaxation.
  C. It is creasgly popular.
  D. It is required by universities.
30. Accorg to Tony s, stuts tg a gap year______.
  A.are better prepared for college studies
  ow a lot more about their future jobs
  C.are more likely to leave university  debt
  D.have a better ce to ter top universities
31. How does O es feel about the gap-year poon?
  A. He's puzzled.
  B. He's worried.
  C. He's surprised.
  D. He's noyed.
32. What would most stuts do on their vacation accorg to NUS statistics?
  A.Attd additional courses.
  B. Make ps for the new term.
  C.Earn money for their education.
  D.Prepaer for their graduate studies.
D
Choose Your One-Day Tours
Tour A-Bath & Stonge clug trce fees to the t Ro bathrooms d Stonge-£37 until 26 March d £39 thereafter.

Visit the city with over 2,000 years of history d Bath Abbey,the Royal Crest d the Costute Mts.Stonge is one of the world's most ous prehistoric monuts datg back over 5,000 years.
Tour B-Oxford & Stratford clug trce fees to the University St Mary's Church Tower d ne Hathaway's house一£32 until 12 March d £36 thereafter.

Oxford: cludes a guided of d's oldest university city d colleges. Look over the "city of drg spires(尖顶)"form St Mary's Church Tower. Stratford: cludes a guided tour explorg much of the Shakespeare wonder.
Tour C-dsor Castle & pton Court clug trce fees to pton Court Palace--£34 until March d £37 thereafter.
cludes a guided tour of dsor d pton Court, ry Mill's favourite palace. Free te to visit dsor Castle(trace fees not cluded). With 500 years of history, pton Court was once the home of four gs d one Qu. Now this former royal palace is op to the public as a major tourist attraction. Visit the palace d its various historic gars, which clude the ous maze(迷宫)where it is easy to get lost!
Tour bridge clug trce fees to the Tower of St Mary the Great-£33 .until 18 March d
 £37 thereafter.
cludes a guided tour of bridge, the ous university town, d the gars of the 18th tury.

33.Which tour will you choose if you t to see d's oldest university city?
A.Tour A  
B.Tour B  
C.Tour C  
D.Tour D  
34.Which of the follog tours charges the lowest fee on 17 March?
A.dsor Castle & pton Court.
B.Oxford & Stratford
C.Bath &Stonge.
bridge.
35.Why is pton Court a major tourist attraction?
A.It used to be the home of royal ilies.
B.It used to be a own maze
C.It is the oldest palace  Brit
D.It is a worous castle. 

第二节(共5小题:每小题2分,满分10分)
    根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
  Trg for a marathon requires careful preparation d steady, gradual creases  the gth of the runs.   36   ,buy the best-fitg,best-built runng shoes you  d. No one  say which brd will work best for you or feel best on your feet, so you have to rely on your experce d on the feel of each pair as you shop. you have found shoes that s right, walk  t for a few days to double-check the fit..    37   . As always, you should stretch(伸展) at least t utes before each run to prevt juries.
    Durg the first week, do not tk about distce, but run five utes longer each day.  38  , it is wise to take a day off to rest.But durg the next week,set a goal of at least a mile d a half per run.  39  .After two weeks, start tg yourself.   40  .Depg on the d of race you p to ter,you  set up a tetable for the rg weeks before the race.
A. After six days
B. For a good marathon runner
C. Before you  your trg
D.With each day, crease the distce by a half mile
E. If they still feel good,you   runng  t
F. Te spt for preparation raises the quality of trg
G. Now you are ready to figure out a goal of provg distce d te

第三部分 英语知识运用(共两节,满分45分)
第一节 完形填空(共20小题;每小题1.5分,满分30分)
阅读下面短文,从短文后各题所给四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
  Where do you go  you t to learn sometg? A frd? A tutor? These are all___41___places
of learng. But it may well be that the learng you realy__42___t somewhere else stead. I had the__43__of sg this first d on a___44___.
    Why daughter plays on a recreational soccer t. They did very well this season d so__45___a tournt, which normally was only for more skilled club ts. This led to some__46___experces on Saturday as they played st ts__47___tred. Through the first two es, her__48___did not get on serious shot on goal. As appart, I__49___sg my daughter playg her best, __50___ still defeated.
   IT sed that sometg clicked with the__51__bet Saturday d Sunday.  they __52__for their Sunday e, they were__53__differt. They had begun tegrate (融合)the ds of play d twork they had__54__the day before to their__55__.They played aggressively d__56__ scored a goal.
   It __57__ me that playg st the other t was a great__58__ mot for all the girls on the t. I tk it is a eral prciple. __59__ is the best teacher. The lessons they may not be__60__what they would have gott  school, but are certly more personal d gful,  because they had to work t out on their own.
41.A.public B.traditional C.official D.special
42.A.passes B.works C.lies        ds
43.A.dr B.idea C.habit        ce
44.A.trip B.holiday C.d        D.square
45.A.won tered C.orized         D.watched
46.A.pful        B. strge C. coon        D. practical
47.A.less B. poorly        C. newly D.better
s B.tutors C.class        D.t

49. ed        B. hated C. avoided       issed
50.A.if        B. or C. but       D. as
51. A. girls        B. parts C. coaches       D.viewers
52. A. dressed B. showed up C. made up       D. pned
53. A. slightly B. hardly        C. basically          D. completely
54.A. s B. own C. heard       D. read
55.A.styles B.trg e       D.rules
56. A. ev B. still C. seldom        D. 
57. A. confused        B. struck C. rded        D. warned
58. A. toug        B. tg C. courg        D. learng
59. A. Experce B. depce        C. Curiosity        D. terest
60.A.harmful to        ixed with C. differt from        D. applied to

绝密★启用前 
2015年普通高等学校招生全国统一考试
英语
第II卷
注意:将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。
第三部分  英语知识运用(共两节,满分45分)
第二节(共10小题:每小题1.5分,满分15分)
    阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。
The adobe dgs(土坯房)   61   (build) by the Pueblo s of the er Southwest are ired 
by ev     62    most modern of architects d eers.  addition to their sple beauty, what makes 
the adobe dgs irable is their    63    (able) to "air condition"a house wathout    64   (use)exectic equipt.Walls made of adobe take  the heat from the sun on hot days d give out that heat_65___(slow)durg cool nights,thus warng the house.  a new day breaks, the walls have giv up their heat d are now cold ough __66 _ (cool) the house durg the hot day; __67__ the se te, they warm up  for the night This cycle _68 __ (go) day after day: The walls warm up durg the day d cool off durg the night d thus always a tely offset(抵消)for the outside tperatures. As __69__(nature) architects, the Pueblo s figured out exactly__70__thick the adobe walls needed to be to make the cycle work on most days.

四、改错 写作(共两节,满分35分)

第一节 短文改错(共10小题,每小题1分,满分10分)
     假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。作文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。
  增加:在缺词处加一个漏字符号(∧)并在其下面写出该加的词。
  删除:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。
  注意:1.每处错误及其修改均仅限一词;
        2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。

    One day,little Tony t to a shoppg ter with his part.It was very crowded.Tony saw a toy on a shop dow.He liked it so very much that he quickly walked to the shop.After looks at the toy for some te,he turned around d found where his parts were missg.Tony was scared d begun to cry.A wo saw  cryg d tg  to wait outside a shop.Five utes later.Tony saw partsom said,"How nice to see you !Dad d I were terrible worried."Tony promised her that this would never happ .


第二节书面表达(满分25分)
假如你是李华,计划和同学去敬老院(nursg home)陪老人们过重阳节(the Double Nth Festival)。请给外教露西写封邮件,邀她一同前往,内容包括:
   1.出发及返回时间;
   2.活动:包饺子、表演节目等。

注意:
   1.词数100左右;
   2.可以适当增加细节,以使行文连贯;
   3.结语已为你写好。


2015年普通高等学校招生全国统一考试(新课标II卷)
参考答案
第一部分. 听力
题号 1 2 3 4    5 6 7 8 9 10 答案 A C A B C B A B C B 题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 答案 A B C A B C B A A C
第二部分. 阅读理解
一、阅读理解
21. C
22. A
23. D
24. D
25. B. 
26. B. 
27. C. 
28. A
29. C
30. A
31. B  
32. C
33. B 
34. D
35. A
二、短文7选5
36. C
37. E
38. A
39. D
40. G
第三部分. 英语知识运用
一、完形填空
41.B
42.C
43.D
44.C
45.B
46.A
47.D
48.D
49.B
50.C
51.A
52.B
53.D
54.A
55.C
56.A
57.B
58.D
59.A
60.C
二、语法填空
61. built
62. the 
63. ability
64. usg 
65. slowly
66. to cool
67. at
68. goes
69. natural
70. how

第四部分. 写作
一、短文改错
71. part改为parts
72. on改为
73. very去掉
74. looks改为loog
75. where改为that
76. begun改为
77. tg改为told
78. a改为the
79. saw后加his
80. terrible改为terribly
二、作文
【参考答案】
 Dear Lucy,
     I'd like to vite you to jo us for a visit to the nearby nursg home next Saturday for the Double Nth Festival. It is the day for the elderly  our culture. We'll go d make dumpgs d cakes with the elderly people there. We'll also spd some fun te together sg, g d playg es, which we hope will make t happy. We should be back around 4 o'clock  the afternoon. If you are able to come with us, please let us ow d we'll wait for you at the gate at 9  the morng.
  Loog forward to your reply.
Yours 
Li Hua

英语 普通

适用地区
  • 全国Ⅰ卷:理数  英语  文综  理综  语文  文数
    适用地区:安徽、湖北、福建、湖南、山西、河北、江西、广东、河南、山东
  • 全国Ⅱ卷:理数  英语  文综  理综  语文  文数
    适用地区:甘肃、青海、黑龙江、吉林、辽宁、宁夏、新疆、内蒙古、陕西、重庆
  • 全国Ⅲ卷:理数  英语  文综  理综  语文  文数
    适用地区:云南、四川、广西、贵州、西藏
  • 北京卷:理数  英语  文综  理综  语文  文数
    适用地区:北京
  • 天津卷:理数  英语  文综  理综  语文  文数
    适用地区:天津
  • 江苏卷:语文  数学  英语  化学  物理  生物  政治  历史  地理
    适用地区:江苏
  • 浙江卷:语文  数学  英语
    适用地区:浙江
  • 上海卷:语文  数学  英语
    适用地区:上海
  • 海南卷:语文  理数  文数  英语  化学  物理  生物  政治  历史  地理
    适用地区:海南
    *全国卷Ⅰ、Ⅱ、Ⅲ各省有交叉使用现象