logo
当前位置:首页 > 高考真题 > 正文

2015高考真题——英语(福建卷)Word版含答案

2019-10-30 09:07:26

2015年普通高等学校招生全国统一考试(福建卷)
英    语
本试卷分为四个部分,共12页。时量120分钟。满分150分
第Ⅰ卷
  第一部分  听力(共两节,满分30分) 
  回答听力部分时,请先将答案标在试卷上。听力部分结束前,你将有两分钟的时间将你的答案转涂到客观题答题卡上。
第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分) 
  听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后;你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
  例:How much is the shirt?
    A.£l9.15.    B.£9.15.    C.£9.18.
答案是C。
1. What te is it now?
 A. 9:10. B. 9:50. C. 10:00.
2. What does the wo tk of the weather?
 A. It's nice. B. It's warm. C. It's cold.
3. What will the  do?
 A. Attd a meetg. B. Give a lecture. C. Leave his office.
4. What is the wo's opion about the course?
 A. Too hard. B. Worth tg. C. Very easy.
5. What does the wo t the  to do?
 A. Speak louder. B. Apologize to her. C. Turn off the radio.
第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22.5分)
    听下面5段对话。每段对话后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题给出5秒钟的作答时间。每段对话读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. How long did Michael stay  a?
 A. Five days. B. One week. C. Two weeks.
7. Where did Michael go last year?
 A. Russia. B. Norway. C. dia.
听第7段材料,回答第8、9题。
8. What food does Sally like?
  A.   B. Fish C. Eggs
9. What are the speakers gog to do? 
 A. Cook ner.  B. Go shoppg.        C. Order dishes.
听第8段材料,回答第10至12题。
10. Where are the speakers?
 A.  a hospital. B.  the office. C. At home.
11.  is the report due?
 A. Thursday. B. Friday. C. Next Monday.
12. What does George suggest Stepie do with the report?
 A. prove it. B. d it  later. C. Leave it with .
听第9段材料,回答第13至16题。
13. What is the probable relationship bet the speakers?
 A. Salesperson d customer.  B. Homeowner d er.  C. Husd d wife.
14. What d of departt do the speakers prefer?
   A. One with two bedrooms. B. One without furniture  C. One near a market.
15. How much rt should one pay for the one-bedroom apartt? 
 A. $350.  B. $400.  C. $415.
16. Where is the apartt the speakers would like to see? 
 A. On Lake Street. B. On Market Street.  C. On South Street,
听第10段材料,回答第17至20题。
17. What pertage of the world's tea exports go to Brit?
 A. ost 15%. B. About 30%. C. Over 40%.
18. Why do tea tasters taste tea with milk?
 A. Most British people drk tea that way.
 B. Tea tastes much better with milk.
 C. Tea with milk is healthy.
19. Who suggests a price for each tea?
 A. Tea tasters. B. Tea exporters. C. Tea compies.
20. What is the speaker tg about?
 A. The life of tea tasters. B. Afternoon tea  Brit.    C. The London Tea Trade tre.
第二部分 英语知识运用(共两节,满分45分)
第一节 单项填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
从A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
例: It is erally considered unwise to give a child ______ he or she ts.
  A. however           B. whatever         C. whichever       D. ever
  答案是B 
21. The research group produced two reports based on the survey, but conted y useful suggestions.
A. all B. none C. either D. neither
22. A coon ory they all have their school days is the school uniform.
A. of B. on C. to D. with
23. It was   of Michael to form us of his delay  case we got worried.
A. careless B. considerate C. patt D. erous
24. The failure was a big  to , but he wasn't discouraged d soon got as thusiastic as ever.
A. blow B. issue C. excuse D. factor
25. It is said that body guage 55 per t of a first pression while what you say just 7 per t.
A. lies  B. accounts for C. consists of D. goes with
26. To my delight, I from hundreds of appts to attd the opg cerony.
A. was chos B. was g chos  C. would choose D. had chos
27. -Sorry, Mum! I failed the job terview .
-Oh, it's too bad. You have made full preparations.
A. must B.  C. would D. should
28.  more about ese culture, Jack has decided to take ese folk music as  elective course.
A. Learn B. Learned C. To learn D. To be learng
29. -1 wonder Mary has kept her figure after all these years.
-By worg out every day.
A. where B. how C. why D. if
30. -Where is Peter? I 't d  ywhere.
-He t to the library after breakfast d   his essay there ever sce.
A. wrote B. had writt C. has  writg D. is writg
31.  the stuts e from differt countries, they got along quite well  the suer p.
A. While B. Unless C. Sce D. Until
32. Hu life is regarded as part of nature d, as such, the only way for us to survive is to live ____nature.
A.  view of B.  need of  C.  touch with  D.  harmony with
33.  rt years  glish word "fosphere" has appeared, _______the sse of "formation" d " atmosphere".
A. coe B. coed    C. cog   D. g coed
34. a Today attracts a worldwide readership,_______ shows that more d more people all over the world t to learn about a. 
A. who B. whom C. that D. which
35. -Hi, Dr Brown! I'm a little early. Should I wait outside?
o.  .
A. That's right   B. My pleasure   C. Come on    D. Take it easy

第二节 完形填空(共20小题;每小题1.5分,满分30分)
  阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C、和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
   One of the easiest tgs  the world is to become a faultder. However, life  be 36  you are not busy g fault with it.
   Several years ago I 37 a letter from sevt-year-old Kerry, who described herself as a world-class faultder, ost always 38 by tgs. People were always dog tgs that noyed her, d 39 was ever good ough. She was highly self-critical d also found fault with her frds. She e a really 40 person.
   Unfortunately, it took a horrible t to ge her 41 Her best frd was seriously hurt  a car crash. What made it ost 42 to deal with was that the day before the 43 , Kerry had visited her frd d had spt the whole te criticizg her 44 of boyfrds, the way she was livg, the way she related to her mother, d various other tgs she felt she needed to 45 It wasn't until her frd was badly hurt that Kerry e 46 her habit of g fault. Very quickly, she learned to appreciate life rather t to 47 everytg so harshly ( 刻薄) . She was able to trsfer her new wisdom to other parts of her 48 as well.
   Perhaps most of us ar't as extre at faultg, 49  we're honest, we  be sharply 50 of  the world. I'm not suggestg you 51 pros, or that you pretd tgs are 52 t they are, but sply that you learn to allow tgs to be as they are- 53 most of the te, d especially  it's not a really big 54 .
   Tr yourself to "bite your tongue" , d with a little 55, you'll get really good at lettg tgs go. d  you do, you'll get back your thusiasm d love for life.

36. A. lonely B. great C. quiet D. uneasy 37. A. received B. swered C. expected D. rejected 38. A. threated B. terrupted C. bothered I). spoiled 39. A. ytg B. everytg C. sometg D. notg 40. A. carg B. borg C. terestg D. surprisg 41. A. attitude B. p C. measure D. expation 42. A. urt B. unnecessary C. cert D. possible 43. A. occasion B. evt C. t D. advture 44. A. ory B. notice C. evce D. choice 45. A. hear B. contribute C. express D. it 46. A. aware of B. afraid of C. curious about D. confused about 47. A. discuss B. realize C. judge D. settle 48. A. ily B. life C. career D. education 49. A. so B. or C. but D. for 50. A. proud B. sure C. hopeful D. critical 51. A. face B. create C. solve D. ore 52. A. rarer B. better C. strger D. worse 53. A. at least B. at last C. by far D. so far 54. A. task B. deal C. result D. duty 55. A. practice B. speech C. rest D pity


第三部分阅 读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)
    阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答
题卡上将该项涂黑。
A
Food festivals around the world
Stilton Cheese Rog
   May Day is a traditional day for celebrations, but the 2,000 glish villagers of Stilton must be the only people  the world who clude checsc rog  their nual ps. Ts of four,dressed  a variety of strge d funny clothes , roll a complete cheese along a etre course. On the way, they must not kick or throw their cheese, or go to their competitors' e. Competition is fierce d the chief prize is a complete Stilton cheese g about four kilos (disappotgly, but understdably the cheeses used  the race are woo ones). All thecompetitors arc served with beer or port e, the traditional accompt for Stilton cheese.
Fiery Foods Festival-The Hottest Festival on Earth
   Every year more t 10,000 people head for the city of Albuquerque, New Mexico. They come from as far away as Australia, the Car d a, but they all share a coon addiction-food that is not just spicy ,but hot ough to make your mouth burn, your head sp d your eyes water. Their destation is the Fiery Eood d BBQ Festival which is held over a period of three clays every March. You might like to try a chocolate-covered ero pepper-officially the hottest pepper  the world-or y one of the thousds of products that are on show. But one tg's for sure-if you don't like the g of a burng tongue, this festival isn't for you!
La Tomata-The World's Biggest Food Fight
   On the last esday of every August, the Spish town of Bunol hosts Ea Tomata-the world's largest food fight. A week-long celebration leads up to  excitg tomato battle as the highlight of the week's evts. The early morng sees the arrival of large trucks with tomatoes-official fight-starters get tgs gog by castg tomatoes at the crowd.
   The battle lasts little more t half  hour,  which te around 50,000 kilogrs of tomatoes have  thrown at yone or ytg that moves, runs, or fights back. T everyone heads down to the river to make frds d for a mueeded wash!
56.  the Stilton cheese rog competition, competitors on each t must .
   A. wear various formal clothes
   B. roll a woo cheese  their own e
   C. kick or throw their cheese
   D. use a real cheese g about four kilos
57. Where is the Fiery Food d BBQ Festival held?
   A.  New Mexico.   B.  the Car.    C.  Australia. D.  a.
58. The celebration of La Tomata lasts .
   A. three days    B. sev days     C. less t three days    D. more t sev days
59. Which of the follog is TRUE accorg to the passage?
A. The chief prize for the Stilton cheese rog competition is beer or port e.
ore t 10,000 ese take pail  the Fiery Food d BBQ Festival.
C. Thousds of spicy foods are on show  the Fiery Food d BBQ Festival.
D.  excitg tomato battle takes place at the ng of La Tomata.
B
   Papa, as a son of a dirt-poor farmer, left school early d t to work  a factory, for education was for the rich t. So, the world e his school. With great terest, he read everytg he could lay his ds on, listed to the town elders d learned about the world beyond his ty hometown. "There's so much to learn," he'd say. "Though we're born stupid, only the stupid r that way. " He was detered that none of his childr would be ied ( fll^fe)  education.
   Thus, Papa sisted that wre learn at least one newT tg each day. Though, as childr, we thought this was crazy, it wrould never have occurred to us to y Papa a request. d ner te sed perfect for sharg wrhat we had learned. We would talk about the news of the day; no matter how st, it was never t lightly. Papa would list carefully d was ready with some cot, always to the pot.
T e the mot-the te to share the day's new learng.
Papa, at the head of the table, would push back his chair d pour a glass of red e, ready to list.
"Felice," he'd say, "tell me wrhat you learned today. "
"I learned that the population of Nepal is .... "
Sce.
   Papa was tg about what was said, as if the salvation of the world would depd upon it. "The population of Nepal. m. Well . . . . " he'd say. "Get the map; let's see where Nepal is. " d the whole ily t on a search for Nepal.
   This se experce was repeated until each ily ber had a turn. ner ded only after we had a clear understg of at least half a doz such facts.
   As childr, we thought very little about these educational wonders. Our ily, however, was grog together, sharg experces d participatg  one other's education. d by loog at us, listg to us, respectg our put, affirg our value, givg us a sse of ity, Papa was unquestionably our most flutial teacher.
   Later durg my trg as a future teacher /1 studied with some of the most ous educators. They were partg what Papa had own all along-the value of contual learng. His tique has served me well all my life. Not a sgle day has  wasted, though I  never tell  og the population of Nepal might prove useful.
60. What do we ow from the first paragraph?
   A. The author's father was born  a worker's ily.
   B. Those born stupid could not ge their life.
   C. The town elders ted to learn about the world.
   D. The poor could hardly afford school education.
61. The undered word "it"  the second paragraph refers to "
   A. one new tg B. a request C. the news D. some cot
62. It  be learned from the passage that the author .
   A. joyed tg about news
   B. ew very well about Nepal
   C. felt regret about those wasted days
   D . appreciated his father's educational tique
63. What is the greatest value of "ner te" to the author?
   A. Contual learng. B. Shog tts.
   C. ily get-together. D. ng Papa's approval.
64. The author's father  be best described as .
   A.  educator expert at trg future teachers
   B. a part sistt on his childr's education
   C. a participt g to share his owledge
   D. a teacher strict about everytg his stuts did
   
C
   S YOUR CHILD UP FOR "FLY TO THE MOON CLUB"
D JOY A FREE * FLIGHT TO Y DESTATION  ASIA!
With a registration fee of just $50 per child,
childr under the age of 12
 jo Eagle Airways'
FLY TO THE MOON CLUB as bers.
They  t joy the se efits 
onboard Eagle Airways' newest Bog-797
to y destation  the world!
EFITS YOU 'T MISS!
? A free * flight to y destation  Asia
? 30% off y course at Tya guage School
? 20% off y purchase made at Ruby Bookstore
? A free notebook with every purchase above $50 at Starlight Stationery
? A free bowl of dessert for a ily of four at Don's ers
ner ordered
? A birthday gift on your child's birthday
? A free album contg pictures t durg the journey
All boogs made before 12 Septber will receive free travel surce for
the tire ily! ** surce is issued by Live Life surce Group.
10% OFF ALL BOOGS









for departures from 5 to 11 Septber
* Child must be accompied by two
payg adults.
** Terms d conditions apply.

65. One of the efits tioned , the advertist is  .
A. a free flight to y destation  the world
B. 30% off y book purchased at Ruby Bookstore
C. a free bowl of dessert at y restaurt at the airport
D. a discount on y course at Tya guage School
66. Which of the follog boogs may receive the most efits?
A.     
Boog date Departure date Septber 13 Septber 18
B.
Boog date Departure date Septber 2 Septber 12 C.
Boog date Departure date August 15 Septber 4
D.
Boog date Departure date August 16 Septber 8
67. Which of the follog is TRUE accorg to the advertist?
A. You need to pay $50 to s up a child for the club.
B. Club bers joy free travel surce for y flight.
C. The advertist is tded for stuts of all ages.
D. y child must be accompicd by at least one payg adult.

D
   Life  be so wonderful, full of advture d joy. It  also be full of ges, setbacks d heartbreaks. Whatever our circumstces, we erally still have drs, hopes d desires-that little sometg more we t for ourselves d our loved ones. Yet og we  have more  also create a pro, because  we go to ge the way we do tgs, up come the old patterns d pitfalls  that stopped us from sg what we ted  the first place.
 This tsion bet what we feel we  have d "what wre're sgly able to have is the ng  sufferg, the xiety we feel. This is where we usually tk it's easier to just give up. But we're never t to let go of the part of us that ows we  have more. The tce d that og is us-the real us. It's the part that believes  life d its possibilities. If you drop that, you  to feel a little "dead" side because you're droppg "you".
   So, if we have this capability but somehow life ss to keep us stuck, how do we break these patterns?
   Decide on a new course d make one decision at a te. This is good advice for a new advture or just gettg through today's ges.
   While, deep down, we ow we  do it, our d-or the ds of those close to us-usually says we 't.
    That isn't a reason to stop, it's just the d, that little  or wo on your shoulder, tryg to talk you out of sometg . It has done it y tes before. It's all about startg sple d dog it now.
   Decide d act before overtg.  you do this you may feel a little, or large, release from the jail of your d d you'll be on your way.
68. It  be ferred from the first two paragraphs that we should .
   A. slow down d live a sple life
   B. be careful  we choose to ge
   C. stick to our drs under y circumstces
   D. be contt with what we already have
69. What is the key to brg the old patterns?
A. To focus on every detail. B. To decide d take mediate action.
C. To list to those close to us.        D. To tk twice before we act.
70. Which of the follog best exps the undered part  the last paragraph?
A. Escape from your punist. B. Realization of your drs.
C. Freedom from your tsion. D. Reduction of your expectations.
71. What does the author td to tell us?
A. It's easier t we tk to get what we t.
B.  It's portt to learn to accept suffergs  life.
C.  It's practical to ge our way of tg.
D.  It's harder t we expect to follow a new course. 
   

E
   Group exercise is one of the most effective ways to prove physical fitness d sust(保持) a healthy lifestyle.Group exercise is g, yet fun d powerg! Of course everyone ows that exercise is good for the body.However, studies have shown that  exercise is performed  groups, it's not only great for provg physical health but for psychological health. It's  opportunity to be social, release dorps(内啡肽) , d prove your strgth. Additionally, group exercise creates a counity feel d the shared coon goal motivates participts to work hard. The strutal support of tg on a fitness journey with others proves more effective t gog to the gym alone.
   other eficial aspect of group exercise is the formational support participts receive from the structory people fear the gym because they feel lost d don't t to barrass tselves. If you feel you  relate, t group trg is  ev better option for you. It's a great opportunity to learn more about fitness through the clear struction d supervision ;of a fitness structor. If you're tired of derg around the gym wastg te d becog bored, !you  attd  upbeat group fitness class that'll keep your workout on track. Don't let fitness fright you!
   If you're serious about tg to live a healthy lifestyle, it's extrely portt to surround yourself with people who'll provide you with the proper otional support. I wou't scold yone for g to party on ds d  turn I wou't expect yone to give oce to me for focusg on my health. Surround yourself with people who uplift, courage d understd you! Make fitness ev more fun by tryg sometg new or y group fitness class, with a frd. P to go for a jog together. T try a fun healthy restaurt or fresh juice bar! Fitness  be both fun d social!
   Surroung yourself with people who'll provide you with respect support  be very eficial while worg towards rg health d fitness goals. First, decide to do it for yourself d work towards stayg positive. T make sure the people you surround yourself with are supportive. Don't let negativity ru your motivation.
72. The first paragraph focuses on .
   A. the greatest ge of group exercise
   B. the most effective way to prove physical fitness
   C. the contribution of group exercise to psychological health
   D. the shared coon goal  perforg exercise  groups
73. The undered word "upbeat"  the second paragraph probably s "
A. cheerful B. average C. serious D. tporal*)'
74.  it comes to otional support, the author tks it necessary .
A. to sust a colorful lifestyle
B. to party on ds with positive people
C. to try a fun healthy restaurt regularly
D. to surround yourself with supportive people
75. What would be the best title for the passage?
A. Sg Support B. Supportg Health
C. provg Your Strgth D. Bug Up Fitness

  第Ⅱ卷
第四部分 写作 (共两节,满分35分)
第一节 短文填词(共10小题;每小题1分,满分10分)
Sometes we have disagrts with people.  this (76) h   , the portt tg is to try not to let a  discussion turn to a heated argut. Here (77 )     my tips for you.
The (78) f tg I would say is that the way you  the conversation is very portt.
e you are a stut d you share a flat (79)  other stut who you tk isn't dog her share of the housework. If you say, "Look, you never do your share of the housework. (80)        are you gog to do about it?", the discussion will very soon turn to  argut. It's much more (81)______  (有帮助)to say sometg like, "I tk we had (82) b _____ have other look about how we divide up the housework. Maybe there is a better way of g with it. "
My second piece of (83) a  is sple. If you're the person who is  the wrong, just it it! This is the easiest d best way to avoid  argut. Just make  (84)  (道歉), d move on. The other person will have more respect for you (85)      the future if you do that.

第二节 书面表达(满分25分)
  请阅读下面图画,按要求用英语写一篇词数为120左右的短文。 
  内容包括:
  1. 描述画面;
  2. 概述其含义;
  3. 谈谈个人感想。 
  
  凿壁偷光
  
  注意:
  1. 短文开头已给出,不计入总词数;
  2. 可以适当增加细节,以使行文连贯;
  3. 短文中不能出现与本人相关的信息;
  参考词汇:凿,钻:bore
 the picture,





英语试题参考答案

第一部分
1.A  2.C  3.A  4.B  5.C  6.B  7.A  8.B  9.C  10.B
11.A  12.B  13.C  14.A  15.B  16.C  17.B  18.A  19.A  20.C
第二部分
21.D  22.A  23.B  24.A  25.B  26.A  27.D  28.C  29.B  30.C
31.A  32.D  33.C  34.D  35.C  36.B  37.A  38.C  39.D  40.B
41.A  42.D  43.C  44.D  45.C  46.A  47.C  48.B  49.C  50.D
51.D  52.B  53.A  54.B  55.A
第三部分
56.B  57.A  58.B  59.C  60.D  61.C  62.D  63.A  64.B  65.D
66.D  67.A  68.C  69.B  70.C  71.A  72.C  73.A  74.D  75.B
第四部分
第一节
76.happys   77.are   78.first  79.with  80.what.  81.hclpful/cficial
82.hetter   83.advice  84.apology  
第二节
参考范文
   the picture,we  see a boy  wom clother,sittg at a shabby woo tale with a pile of books on it.
Aweak ray of light e  through a small hole  the wall d he was absorbed  his rg.
  This is a own story from  t ese idiom.The boy ,g poor,cou't afford ev a dle,so he bored a hole  the wall to"steal"light from his neighbor's house to read at night.The moral of
The story is:spare no effort to acquire owledge d never get discouraged easily no matter howdifficult the
Situation may be.
  Of couse,tgs are totally differt today.It is not the story itself but what is reflected  the story that counts.hard work pays off.We should take ps to prove ourselves ourselves through learng d get perpared for the future.

适用地区
  • 全国Ⅰ卷:理数  英语  文综  理综  语文  文数
    适用地区:安徽、湖北、福建、湖南、山西、河北、江西、广东、河南、山东
  • 全国Ⅱ卷:理数  英语  文综  理综  语文  文数
    适用地区:甘肃、青海、黑龙江、吉林、辽宁、宁夏、新疆、内蒙古、陕西、重庆
  • 全国Ⅲ卷:理数  英语  文综  理综  语文  文数
    适用地区:云南、四川、广西、贵州、西藏
  • 北京卷:理数  英语  文综  理综  语文  文数
    适用地区:北京
  • 天津卷:理数  英语  文综  理综  语文  文数
    适用地区:天津
  • 江苏卷:语文  数学  英语  化学  物理  生物  政治  历史  地理
    适用地区:江苏
  • 浙江卷:语文  数学  英语
    适用地区:浙江
  • 上海卷:语文  数学  英语
    适用地区:上海
  • 海南卷:语文  理数  文数  英语  化学  物理  生物  政治  历史  地理
    适用地区:海南
    *全国卷Ⅰ、Ⅱ、Ⅲ各省有交叉使用现象